home verhalen greyhoundstatistieken
G r e y h o u n d S t a t i s t i e k e n
door Cees van Arkel.

In de Greyhound Star van maart 2001 komt de bekende greyhounddierenarts John Kohnke met de volgende, wetenschappelijk onderbouwde feiten. Deze zijn gebaseerd op een greyhound van gemiddeld 30 kg, in topconditie en natuurlijk vrij van blessures.

ENERGIEVERBRUIK
In de eerste zeven en een halve seconden van een 30-seconden-race heeft de greyhound een hoge stofwisseling. In deze eerste fase gebruikt hij de helft van de energie. De andere helft is voldoende om de race af te maken.
Het is verbazingwekkend te noemen dat een greyhound voor zijn race slechts 6% van de totale dagelijkse energiebehoefte verbruikt.

STARTSNELHEID
Een greyhound bereikt zijn maximum snelheid van 70 km/uur binnen 30 meter of zes sprongen na de start. De snelheid ligt dan op bijna 20 meter per seconde gedurende de eerste 250 meter van een race. Alleen een jachtluipaard is sneller over een korte afstand. Binnen 3 tot 4 sprongen bereikt deze een snelheid van 109 km/uur!
Gedurende een 500-meter-race kan een greyhound een gemiddelde snelheid van 16,45 meter per seconde vasthouden, dalend naar 14,6 meter bij het naderen van de finish.
Een volbloed renpaard kan een maximum snelheid van 49 km/uur of 13,6 meter per seconde bereiken.
Een mens als sprinter kan 40 km/uur halen over een 10-seconden-sprint. Dat komt neer op 11 meter per seconde.
De spieren van een greyhound genereren 75 tot 80 % van hun kracht door anaerobe stofwisseling gedurende een 30-seconden-race.
Gedurende een lange afstandsrace van 40 seconden of meer, wordt 80 % van de totale energiebehoefte voor die race in de tweede helft gebruikt door inname van zuurstof.

HET HART
Het hart van een greyhound in rust pompt ongeveer 200 ml bloed per kilogram lichaamsgewicht per minuut door het lichaam tot meer dan 1000 ml per kilogram lichaamsgewicht op volle snelheid. In een race van 30 seconden circuleert er 15 liter bloed door het lichaam van de greyhound, oftewel de helft van zijn lichaamsgewicht.
Tijdens diezelfde race van 30 seconden circuleert het gehele bloedvolume van ongeveer drie en een halve liter 4 tot 5 keer door het lichaam.
Het gewicht van het hart van een greyhound varieert van 1,18 tot 1,73 % van het lichaamsgewicht, anders gezegd: 270 tot 519 gram voor een greyhound van 30 kg. Van een toprenpaard is dat 1 tot 1,3 % van het lichaamsgewicht. Andere hondenrassen hebben een hartgewicht dat gelijk is aan 0,77 % van het lichaamsgewicht, bij de mens bedraagt dat 0,5 %.
Een 70 kg wegende, gemiddelde menselijke atleet heeft een hartgrootte gelijk aan dat van een greyhound van 30 kg, maar het hart van diezelfde greyhound pompt wel twee keer zoveel bloed rond, met een hartslag van tussen de 310 en 340 slagen per minuut tijdens de race; bij de mens ligt de hartslag dan tussen de 170 en 210 slagen per minuut.

BLOEDVOLUME
In relatie tot zijn lichaamsgewicht heeft een fitte greyhound het grootste bloedvolume van welke atleet dan ook. Voor een greyhound komt het bloedvolume neer op 11,4 %, dat van een renpaard op 10,5 %, voor een menselijke sprinter op 9,5 % en voor een gewone huishond op 7,2 % van het lichaamsgewicht.
Een greyhound heeft ongeveer 35 x 1012 rode bloedcellen in zijn lichaam. Er worden ongeveer 5 miljoen rode bloedlichaampjes per seconde vervangen in het beenmerg en de milt.
Een greyhound in conditie heeft ongeveer drie en een halve liter bloed, waarvan 2 liter rode bloedcellen, of 6,6 % van het lichaamsgewicht.

HET CONTACT MET HET LOOPVLAK
Gedurende een race komt de greyhound maar 25 % van de tijd met het loopvlak in contact. De rest van de race zweeft de greyhound boven het loopvlak.
Op het rechte stuk van een renbaan krijgt de greyhound tot 2,26 keer zijn lichaamsgewicht te dragen op een van beide voorpoten. Dat loopt op tot 5 keer het lichaamsgewicht ( of ruwweg 150 kg ) op de linker voorpoot tijdens het nemen van de bocht op de renbaan.
Een greyhound beslaat per sprong ongeveer 5 meter grond en hij maakt 4 sprongen per seconde bij een start vanuit de starthokken. Het aantal sprongen neemt af tot 3,25 per seconde tegen het einde van de race. En iedere poot raakt gedurende slechts 0,11 seconde het loopvlak.
De voorpoten maken een zweefafstand, dus los van de grond, van 1,23 meter. De achterpoten zweven gedurende 2,45 meter los van de grond. Inderdaad, het dubbele van de voorpoten.

POLSGEWRICHTEN
De pols en de botjes daaronder hebben een neerwaardse druk van wel 150 kg te verduren bij het nemen van de bocht, veroorzaakt door de middelpuntvliedende kracht in verhouding tot snelheid van de greyhound en de radius van de bocht. De gesteldheid van het loopvlak in die bocht is in grote mate verantwoordelijk voor het ontstaan van blessures.

ADEMHALING EN BLOEDDRUK
Gedurende een race van 30 seconden ademt de greyhound 50 tot 90 keer en haalt dan 60 tot 90 liters lucht naar binnen. De stofwisseling zorgt ervoor dat er 1500 ml ( =anderhalve liter ) zuurstof uit de ingeademde lucht wordt gehaald voor energie in de spieren.
De bloeddruk van greyhound en menselijke atleet tijdens een race komen vrijwel overeen.
Een greyhound produceert ongeveer 100 kilocalorieën verloren gegane warmte gedurende een race van 30 seconden. Dat is genoeg om 600 ml ( 0,6 liter ) water in twee minuten te laten koken.
Dertig minuten na een race is de darmfunctie zodanig hersteld, dat het eten kan worden verteerd. Daarentegen is het afweersysteem van de greyhound gedurende 30 tot 120 minuten na een race verminderd.

TOT SLOT
Wat is het toch een voorrecht om iedere dag met deze prachtige, karaktervolle atleten te mogen wandelen en werken. Laat vorenstaande wetenswaardigheden goed tot je doordringen. Dat helpt je de greyhound nog beter te “begrijpen”als er eens iets mis is.
Ja, onze viervoeters verdienen steeds onze zorg en volle aandacht.
Veel plezier met jouw wereldwonder op vier ranke poten.

Cees van Arkel.


Cees van Arkel.

 

terug  top Laatste update