home verhalen de greyhound
De greyhound
door Cees van Arkel.

Een greyhound is een hond van extremen en tegenstellingen. De greyhound is van oorsprong een echte jager en gebruikshond. Na al die eeuwen is hij dat nog steeds. Mede daardoor is het een kerngezonde en oersterke hond gebleven.

De oorsprong van de greyhound ligt in het Midden-Oosten, ruim vijfduizend jaar terug. Reeds voor de geboorte van Christus is deze hond in Engeland en Ierland terecht gekomen. De greyhound is vooral een gezichtsjager. In de loop van vele jaren is de oorspronkelijkheid van de jacht met greyhounds achter levend wild omgebogen naar renwedstrijden met greyhounds op daarvoor speciaal aangelegde, ovale en natte zandbanen met opgehoogde bochten. Ze lopen achter een mechanisch voortbewogen kunstprooi aan. Elektronische tijdwaarneming en fotofinish bepalen de uitslag. Tijdens de race haalt deze prachtige, functioneel gebouwde atleet snelheden van tegen de 70 km/uur.

Thuis is de greyhound een lieve, zachtaardige hond die met weinig tevreden is en weinig of niet blaft. De greyhound is intelligent en leergierig. Het spelletje op de renbaan zit als het ware in zijn genen opgesloten. Natuurlijk is er training nodig om de hond op een verantwoorde manier aan de rennen te laten deelnemen. Tijdens de dag van de race - een rit per dag - wordt de greyhound voor en na de race gekeurd door een ( a.s. ) dierenarts. Een greyhound is een bijzondere hond en wel om verschillende redenen:

  • Direct na de start bereikt hij zijn maximum snelheid van 70 km/uur binnen 30 meter of zes sprongen vanuit het starthok.
  • De snelheid ligt dan op bijna 20 meter per seconde.
  • Gedurende een race van 30 seconden wordt er 15 liter bloed door het hondenlichaam gepompt. Het gewicht van het greyhoundhart varieert van 1,18 tot 1,73 procent van het lichaamsgewicht.
  • In verhouding tot het lichaamsgewicht heeft een fitte greyhound een bloedvolume van 11,4 procent, hoger dan van welke atleet dan ook.
  • Op de rechte stukken van een renbaan krijgt de greyhound 2,26 maal het lichaamsgewicht te dragen op beide voorpoten. Dat loopt op tot 5 keer het lichaamsgewicht - ongeveer 150 kg - op de linker voorpoot tijdens het nemen van de bocht!
  • Gedurende een race van 30 seconden ademt de greyhound 50 tot 90 keer en haalt daarbij 60 tot 90 liter lucht binnen.

Verhalen: Hoe bijzonder is een greyhound en Dat is toch zielig meneer!

Verder: www.greyhound-data.com

 

Namens de greyhoundclub: Cees van Arkel

 

terug  top Laatste update