home greyhound renhond
Renhond
Om U een idee te geven wat nou precies een renhond is volgt hier een verhaal met daarin omschreven wat er allemaal bij komt kijken als je een renhond wilt nemen.

We beginnen bij het begin, de honden.
De meeste mensen die met een Greyhound willen gaan racen zullen een pup aanschaffen om deze zelf op te voeden en als de leeftijd ervoor rijp is deze op de baan laten rennen. Ook zijn er mensen die een volwassen hond aanschaffen die al helemaal klaar is om op de renbaan te rennen.

Een groot misverstand is dat mensen denken dat je een Greyhound pup moet leren om achter een prooi aan te gaan. Dit zit instinctief in het ras Greyhound. Een Greyhound pup rent achter alles aan wat beweegt, papiertjes, blaadjes en natuurlijk vogels en konijnen. Daar hoef je helemaal niets voor te doen.

foto renhond
de renkorf ( foto: Specto )
Als een Greyhound de leeftijd van ongeveer 11 maanden heeft bereikt dan laat je hem voor het eerst kennismaken met de renbaan. Je laat ze eerst kijken naar de andere honden en hun interesse is snel gewekt als ze iets voorbij zien rennen. Voor de duidelijkheid is de prooi, "het haas", op een renbaan altijd een stuk stof of plastic wat wappert achter een mechanisch motortje wat over een baan wordt bewogen.


De eerste keer dat een jonge Greyhound op de baan mag rennen is een klein recht stuk van ongeveer 50 meter. Dit bouw je in de loop der tijd op naar een hele baan (ongeveer 280 meter). Met de leeftijd van 15 maanden mogen Greyhounds meedoen aan wedstrijden. Voor die tijd heb je een hele trainingsopbouw achter de rug van conditie training en sprinttraining.

foto renhond
het inkorven ( foto: Specto )
Dit wil niets anders zeggen als dat er vanaf een jaar oud mee gefietst kan worden en dat er kleine stukken gesprint worden van man tot man. ( dus de ene persoon holt weg terwijl de andere persoon de hond vast houdt en na een aantal meters loslaat, het nut van deze training is de explosieve kracht ).

Als de hond in conditie is door middel van training dan is er nog een test om te kijken of de honden wel aan wedstrijden mee mogen doen. Ze moeten een ronde lopen met 2 andere gelijkwaardige honden (dwz ongeveer even snel) en die andere honden niet hinderen in het lopen. Dit is voor de veiligheid van de honden. Je kan je voorstellen dat als een hond met de snelheid van 60 a 70 km per uur rent en hij een duw krijgt van een ander dit nare gevolgen kan hebben. Als de hond deze "test" heeft doorstaan, krijgt hij een "goed rond verklaring" en kan hij wedstrijden gaan lopen.

foto renhond
starthokken G.W.R.V. ( foto: Specto )
Bij de F.G.N. mogen Greyhounds maar maximaal 1 x per 24 uur lopen omdat de honden tijdens deze rit zich helemaal geven. Tijdens eventuele ritten die hier meteen op zouden volgen zullen ze misschien minder stabiel lopen door vermoeidheid waardoor makkelijker blessures ontstaan.

De meeste wedstrijden hebben dan ook de ene week voorrondes en de week erna finales. Een paar maal per jaar wordt er een weekendren gehouden waarbij goed wordt opgelet dat er minimaal 24 uur zit tussen de wedstrijden. Om aan een wedstrijd te mogen meedoen moet de hond de nodige entingen hebben. Als er geen entingbewijs overlegt kan worden aan de start van het seizoen mag de hond niet lopen.

foto renhond
het plaatsen van de honden ( foto: Specto )
Daarnaast is er een dierenarts aanwezig op elke wedstrijd. Voor de wedstrijd worden alle honden gekeurd. Dit is een uitgebreide keuring waarbij alle spieren gecontroleerd worden. Vooral de tenen worden goed bekeken omdat deze erg gevoelig zijn bij de Greyhound. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de algehele verzorging van de hond. Bij aanwezigheid van een gevoelige plek die kan duiden op een blessure mag de hond niet rennen. Ook bij aanwezigheid van open wonden, vlooien of ander ongedierte, loopsheid en andere van dit soort zaken mag de hond niet deelnemen aan de race.

Alle honden worden dan ook door de eigenaar in tip top conditie gehouden. Na de keuring zijn de races. De honden worden naar snelheidsklasse ingedeeld en lopen met maximaal 6 honden tegelijk. Ze worden in een starthok geplaatst en als het mechanische haas voorbij komt wordt de klep geopend en rennen alle Greyhounds achter deze nepprooi aan. Op het einde van de baan wordt "het haas" losgeschoten op een zandvlakte waar de honden deze kunnen pakken.

foto renhond
de kunsthaas ( foto: Specto )
De honden zijn tijdens de race gemuilkorfd omdat als ze met 6 honden tegelijk op "het haas" springen ze elkaar anders ongewild kunnen verwonden. Na deze race kunnen de honden bij warm weer afgespoten worden met een koud waterslang, er is een grote waterbak om de honden doorheen te laten lopen om de voeten te reinigen. Er staat een waterbak voor de dorst en na de huldiging worden alle honden weer door de dierenarts gekeurd op eventuele ontstane blessures.

Mocht er onverhoopt toch een blessure of verwonding ontstaan dan kan de dierenarts die de hele wedstrijd aanwezig is hier meteen wat aan doen of de juiste raad mee geven voor een spoedig herstel. Een aantal malen per jaar wordt er na de race bij een aantal willekeurig gelote honden urine afgenomen om deze aan een dopingtest te laten ondergaan. Mocht er uit deze test komen dat de hond enige vorm van doping heeft gebruikt dan is de eigenaar natuurlijk geschorst.

foto renhond
de haasmotor ( foto: Specto )
De banen waar wedstrijden op gerend worden zijn alle zeer veilig. Het zijn allen zandbanen wat de kans op blessures verlaagt. Verder is er door allerlei onderzoek (ook uit het buitenland) gekeken naar wat de beste ophoging is in de bochten om de blessure kansen te verminderen. Door de juiste manier van ophoging heb je nl minder druk op de polsen. Verder wordt een renbaan regelmatig besproeid waardoor het zand altijd de juiste vochtigheid heeft wat voorkomt dat het renoppervlak te hard wordt. Het zandoppervlak wordt ook na elke rit weer aangevlakt zodat het ook niet te los wordt.

Een wedstrijd bestaat uit gemiddeld 10 ritten dus wordt ook 10 keer aangevlakt. Zelfs vlak voor de race wordt het hele zandoppervlak gecontroleerd op takken of scherpe voorwerpen die er niet thuis horen. Enfin de baan wordt zo veilig mogelijk gemaakt. Veel van de honden die op de renbaan wedstrijden lopen liggen bij mensen in huis. Er zijn ook een aantal honden die bij mensen in kennels liggen. Maar ook dit moet je niet vergelijken met de meeste kennels. Greyhounds hebben een gevoelige huid en weinig haar waardoor het belangrijk is de juiste voorzieningen te treffen in kennels.
foto renhond
het starthok is net open gegaan ( foto:C. van Arkel )
Er zijn kennels bij met vloerverwarming om de temperatuur goed te houden. De kennels zijn altijd op de juiste manier geïsoleerd om optrekken van kou te voorkomen. Met koude stijve spieren kan een Grey immers niet hard lopen. Dus mensen die hun Greyhounds in kennels hebben liggen zorgen ervoor dat deze honden er perfect bij liggen. Aan aandacht komen ze niets tekort want door de regelmatige trainingen worden ze meerdere malen per dag meegenomen om te wandelen of fietsen.

Mocht je eens op de renbaan komen dan zie je over het algemeen busjes en campers of caravans waar de honden in liggen. Op zachte dekens liggen ze geduldig te wachten tot ze hun rit mogen lopen. Als het erg warm is staan er zelfs ventilatoren voor de auto's om de temperatuur in de gaten te houden en menig busje heeft een thermometer in de bus hangen om te controleren dat het niet te warm wordt.

foto renhond
het bochtenwerk ( foto:C. van Arkel )

Als het dan tijd is voor de hond om te gaan rennen en hij wordt uit de auto gehaald, gemasseerd, warm gelopen en krijgt zijn dek om dan verandert hij van een lieve huishond die liefst op schoot ligt in een bruisende energieke hond die staat te popelen om te mogen rennen.

De Greyhound is gebouwd om te rennen, het zit in zijn bloed. Al duizenden jaren is deze hond gefokt op snelheid voor de jacht. En als hij dit mag tonen op de renbaan geniet hij. Een Greyhound verandert compleet als hij mag rennen, voelt zich stoer en energiek.

foto renhond
de tijdwaarneming ( foto: Specto )
Na de race wordt hij goed verzorgd, de nagels worden schoongemaakt zodat er geen zand achter de nagelriemen blijft wat voor irritaties kan zorgen, hij krijgt voldoende te drinken en wordt uitgelopen om zijn spieren langzaam te laten afkoelen. Dit is de Greyhound in zijn element. 's Avonds gaat hij weer naar huis en gaat voldaan op de bank liggen of rustig in zijn kennel.

Dit is een beknopte verhaal over wat het rennen in Nederland inhoudt. Mocht u hier nog vragen over hebben kunt u ons altijd via de volgende link ritazijlstrakoster@chello.nl e-mailen.

terug  top Laatste update