home nuttige informatie  loopsheid en schijndracht bij greyhounds
LOOPSHEID EN SCHIJNDRACHT BIJ GREYHOUNDS

In de Greyhound Star van oktober 2010 geeft dierenarts Dr. John Kohnke aan hoe te handelen bij loopsheid en schijndracht bij greyhoundteven, maar ook jonge teven die net pups hebben gehad, worden beschreven.

Schijndracht
Veel teven worden schijndrachtig na de loopsheid. Dat heeft waarschijnlijk mede te maken met de hoge energiewaarden van het voedsel dat aan de teef wordt gevoerd. Door bepaalde hormonen ontwikkelen de baarmoeder en de eierstokken zich alsof de teef pups in zich draagt.
De uit balans zijnde hormonen zorgen voor een ontwikkeling van het tevenlichaam alsof ze drachtig is. De tepels gaan groeien en scheiden zelfs melk af na 7 tot 8 weken na de loopsheid.
Helaas kun je er weinig aan doen als er bij een teef schijndracht ontstaat. Het is niet verstandig zo’n teef in te schrijven voor de races of een trial te laten lopen in die fase. Het gewicht van de teef neemt toe en de prestaties nemen af. Maar ook de stevigheid van de banden rondom het bekken van de teef nemen af. Je kunt die toestand vergelijken met een teef, die 7 tot 10 dagen voor het werpen van de pups is. Als je een schijndrachtige teef in die toestand laat koersen, loop je grote kans schade aan te brengen aan de banden rondom het bekken van de teef. En die schade heeft weer 3 tot 4 weken nodig om te herstellen. Ook de manier van trainen dient te worden aangepast. Over het algemeen kan er met een teef na de loopsheid succesvol worden gerend en getraind tot het moment dat de tepels zich gaan zetten en melk gaan afscheiden. Zo’n 6 weken na de loopsheid wegen teven meestal 1 tot 2 kg meer dan voor de loopsheid. Ook daardoor worden ze minder succesvol. Als de hiervoor beschreven kenmerken zich voordoen, dient de teef op rust te gaan.

Beperking van melkafgift
Het is goed de hoeveelheid droogvoer en vlees met 30 tot 35 procent te verlagen. Dat zal de gewichtstoename beperken en de ontwikkeling van de tepels tegengaan. En de melkafgift 8 weken na de loopsheid zal tot een minimum beperkt blijven. Zorg er ook voor dat de teef minder vocht binnenkrijgt, zodanig dat ze net niet zal dehydreren (uitdrogen). Ook die maatregel zorgt voor minder of geen melkafgift bij de schijndrachtige teef. Als na een periode van 3 tot 4 weken de schijnzwangerschap verdwijnt, kan weer aan rustig trainingswerk worden begonnen. De eerste 7 tot 10 dagen moet worden begonnen met wandelen, daarna tweemaal per week een sprint over 150 meter helpt de teef weer aan een basisconditie voor het echte werk. Zorg er wel voor dat de teef zoveel als mogelijk op gewicht is alvorens de echte sprinttraining te beginnen. Het kan wel 3 tot 4 weken duren voordat het bekken de oude kracht en vorm terug heeft.
Als de teef 3 tot 4 weken op rust is geweest en ze voor die tijd een goede renconditie had, zal ze niet zo veel spierkracht zijn verloren in die rustperiode. Als de teef nog gewicht kwijt moet, dient dat zorgvuldig te gebeuren. Het gewichtsverlies mag niet gepaard gaan met verlies van spierkracht.

Hervatten van de training na een nest
Als een teef na een nest puppies moet worden teruggebracht naar renconditie, vraagt dat veel extra aandacht en voorzichtigheid. Meestal is de teef te zwaar, ze stopt met melkafgift en de tepels krijgen hun normale omvang terug. In de loop van de weken erna krijgt de teef haar atletische bouw weer terug en de zin om te rennen. Een teef die voor een groot nest heeft moeten zorgen, zal er minder goed aan toe zijn dan een teef met maar een paar pups. Dat zijn allemaal factoren die meetellen voor de opbouw van de training. Als een teef 3 of meer kg is kwijtgeraakt door de verzorging van de pups, dan is het verstandig haar eerst eens 2 tot 3 weken rust te gunnen en haar een hoogwaardige voeding te geven, zodat ze weer op haar normale gewicht kan komen. Als de teef weer op krachten is gekomen, is het goed te beginnen met korte wandelingen om de spierspanning op te bouwen. Eenmaal in die conditie kan worden overgegaan tot 2 tot 3 handslips van 100 meter per week. Dat gedurende 2 tot 3 weken, zodat in die tijd de basis gelegd wordt om de normale rentraining te kunnen beginnen. Na 5 tot 6 weken kan een trial worden gegeven over de renafstand die normaal is voor de teef.

Extra kalk toevoegen
Je moet je realiseren dat de teef door de melkafgift voor de pups heel wat kalk heeft afgestaan voor de pups. Dat moet weer in evenwicht worden gebracht om de eventuele verzwakking van de botten op het oude niveau terug te brengen. Het toedienen van kalk moet samenvallen met de training van de hond. Die combinatie van training en extra kalk in het voer zorgt ervoor dat de botten sterker worden, hun oude veerkracht terug krijgen. Vooral de middenvoetbeentjes en het scheenbeen zijn in die periode extra gevoelig voor blessures. Naast kalk is het goed vit. D toe te voegen.


Cees van Arkel.

 

terug  top Laatste update